Hans Buchholtz's hjemmeside om solformørkelser


 

Total Solformørkelse 13. november 2012

 

Denne totale solformørkelse kunne opleves i en smal zone fra den nordøstlige af del af Australien, ud over Stillehavet, næsten helt til Sydamerika.

Vi var taget med Corona Adventure til Australien - landet "Down Under ". Her var vores udvalgte observationsplads nær Port Douglas nord for Cairns i Australiens nordøstlige hjørne.

Vejret under formørkelsen er jo af afgørende for succes. Ideelt en klar og skyfri himmel.

Turen til observationspladsen begyndte kl. 3 om morgenen, hvor en flot himmel med Sydkorset og Venus gav håb om en fin dag. Imidlertid bredte et skydække sig med spredte skyer op over himlen i øst, der hvor solen befandt sig. Som det ses på billederne herunder lod solen sig se under formørkelsen gennem huller i skydækket. Uheldigt for os dækkede en sky solen netop i de to minutter, hvor solen var helt formørket. En lille rift i skyen gav os et kortvarigt glimt af solens corona.

Andre iagttagere i nærheden af os var mere heldige med placering i forhold hullerne i skydækket og fik defor set den vigtigste del af solformørkelsen.

Totalitet i Australien 2m 2s

Formørkelsen ikke synlig i Danmark

 

 


 

   

Klik på billederne for stort format

Billeder

Billederne er vist i kronologisk orden. Den blå farve på den delvis formørkede sol skyldes et filter foran kameraet.

På første billede ses planeten Venus i morgengryet. Herefter solopgangen efterfulgt af et par billeder af den delvis formørkede sol. Sidste billede i øverste række viser himlen med skyer umiddelbart før 2. kontakt (total formørkelse).

Det midterste billede viser solens corona, der omgiver den formørkede sol, taget gennem en sprække i skyerne.

Første billede i sidste række er taget ved 3. kontakt, hvor månen igen lader solen skinne - men diamantringen gemmer sig bag skyerne.

Fototeknik

Billederne af den formørkede sol er taget med et spejlreflekskamera Canon 450D, 55mm objektivbrændvidde, F/D = 5,6, eksponeringstid : 1/500s, ISO 400, filter: Baader solfolie N.D = 5.0.

For øvrige billeder er anvendt et Canon digital IXUS 120 IS

 


Og lidt fra turistens album...

Sydney Hobart Sydney Aiers Rockl Cairns Tjapukai Great Barrier Rief Kuranda Kuranda

 

Til toppen


Blad videre:

Til forsiden; Formørkelsen 2009; Formørkelsen 2006; Formørkelsen 1999; Formørkelsen 1961; Formørkelsen 1954; Kommende solformørkelser


+ Hans Buchholtz


Oprettet 29.12.2012

Til toppen


SLUT